Drzwi to jeden z najbardziej praktycznych, a także reprezentacyjnych elementów wystroju wnętrza – i choć zapewne nasze domy rodzinne przyzwyczaiły nas do tego, że w kuchni ich nie ma (często ich rolę pełnią tak zwane „koraliki” czy stylowe płachty), jak zapewnia każdy producent drzwi, teraz koncept zamykania kuchni drzwiami jest bardzo na topie. Dlaczego tak jest?
Powodów jest kilka, a każdy z nich jest bardzo logiczny i zrozumiały. Przede wszystkim drzwi w kuchni pozwalają chronić resztę pomieszczeń w domu od zapachów dobiegających właśnie stamtąd. To prawda, że często (a nawet najczęściej) są to bardzo przyjemne zapachy, jednak równie często potrawy nie pachną tak, jak chcielibyśmy, żeby pachniało całe mieszkanie. Po drugie, gotując zazwyczaj nie chcemy, żeby ktoś nam w tym przeszkadzał – a jaki jest lepszy sposób na pozbycie się niechcianych krzątających się po kuchni osób, jak po prostu zamknięcie drzwi i wywieszenie stosownej tabliczki? No właśnie!
W kolejnym artykule na łamach naszego serwisu skupimy się na wyborze odpowiednich drzwi do kuchni.