Świerki to piękne zimnozielone drzewa iglaste, zachwycają one przede wszystkim swoim pokrojem. Jednak świerki należące do rodziny sosnowatych nie należą do roślin wymagających i przy zachowaniu odpowiednich warunków nie powinny sprawiać dużych problemów. Osłabione jednak rośliny mogą paść ofiarą wielu szkodników na przykład przędziorków, zielonej mszycy świerkowej, brudnicy mniszki oraz smrekuna świerkowego. Musimy uważać zwłaszcza na mszyce, bo należą one do dość często atakujących szkodników, i ich szkodliwość jest bardzo duża i znacząca. Najczęstszą chorobą świerka jest opadzina igieł, czyli brunatnienie igieł świerka. Choroba grzybowa jest konsekwencją obecności Rhizosphaera kalkhoffii. Charakteryzuje się to tym, że na zarażonych młodych igłach, pojawiają się żółte plamy, które po dłuższym czasie brunatnieją, a następnie w okresie wegetacyjnym opadają. Poszukując coraz nowszych rozwiązań do naszych kuchni powinniśmy wybrać podbitka świerk skandynawski. To jest rozwiązanie bardzo unikalne.
Ciekawe wpisy:
Czarne blaty w kuchni – jakie materiały wybrać?
Jeśli zastanawiasz się nad wyborem czarnych blatów do kuchni, koniecznie przeczytaj nasz artykuł! Podpowiadamy, które materiały są najlepsze i jak dbać o ich estetykę. 👩🍳🖤 #kuchnia #czarneblaty #materiały