Nie ulega wątpliwości fakt, iż kompost jest niezwykle pomocny w użyźnianiu gleby. Taki kompost można wyprodukować w dwójnasób: poprzez kompostowanie w kompostowniku lub w pryzmie. Do produkcji w pryzmie nie jest konieczne budowanie kompostownika ani tym bardziej jego kupno. Po prostu umieszczamy taką pryzmę w miejscu dobrze odgrodzonym od wiatru i słońca, na glebie, dzięki czemu wszelkie mikroorganizmy będą mogły w nią wnikać. Trzeba pamiętać o tym, by wilgotność kompostu wahała się między pięćdziesięcioma a sześćdziesięcioma procentami, ponieważ niższa temperatura sprawi, że mikroorganizmy w nim zawarte będą wymierały, natomiast przy wyższej temperaturze kompost zacznie gnić. Najprościej zalewać kompost wodą z deszczówki, którą możemy gromadzić w beczce, wiadrze postawionym obok kompostu. Kompostowanie w pryzmie trwa, mniej więcej półtora roku. Nie ulega wątpliwości, że produkowanie kompostu w kompostowniku jest łatwiejsze i krótsze, ponieważ zapewnia kompostowi odpowiednie warunki „produkcji”. Trzeba tylko pamiętać o jego przewracaniu. Kompost gotowy będzie po dziewięciu miesiącach. Jeśli jednak chcemy uniknąć nieprzyjemnego wyglądu i zapachu przy domu, najlepiej kupić gotowy kompost, który oferuje, np. Ziemia Polska Kompostownia.
Ciekawe wpisy:
Zrównoważona kuchnia – jakie materiały wybrać?
Jeśli zastanawiasz się, jakie materiały wybrać do swojej kuchni, by była bardziej zrównoważona i przyjazna dla środowiska, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Odkryj, jakie produkty są ekologiczne i bezpieczne dla zdrowia! #zrównoważona #kuchnia #ekologiczna


























